ورود نخستین محصول سلول درمانی به لیست داروی کشور

* محمد حسین زیرک ساز*

 

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول های بنیادی، در گفتگو  با دکتر زیرک ساز مدیر عامل شرکت دانش بنیان سل تک فارمد در ارتباط با این شرکت گفت: من دوست دارم که شرکت سل تک فارمد را اینگونه معرفی کنم که شجره ایی است طیبه، حاصل پیوند دو نهاد مقدس یک گروه دارویی برکت و دیگری پژوهشگاه رویان. شرکت سل تک فارمد در بهمن ماه ۱۳۹۲ تاسیس شد ودر سال ۱۳۹۵ موفق به اخذ گواهی استاندارد ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ و گواهی استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ شد..

ایشان در ادامه افزود: کارخانه سل تک فارمد در شهریور ماه ۱۳۹۶ به مرحله بهره برداری رسید. محصول رنیودرم سل این شرکت در بهمن ماه ۱۳۹۶ رونمایی شد و همچنین گواهی GMP (BIO-96-71) کسب شد .این کارخانه در اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ بصورت رسمی افتتاح گردید. در آذر ماه ۱۳۹۷ رونمایی محصول مزستروسل و کسب مجوز فاز ۴ محصول ریکالرسل صورت گرفت.  در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ شرکت سل تک فارمد موفق به کسب گواهی (BIO-98-113) GMP شده و همچنان توسعه زیر ساخت های این شرکت به دلیل اینکه این صنعت نیازمند توسعه و رشد می باشد در حال توسعه است.

فهرست محصولات شرکت سل تک فارمد

مدیر عامل شرکت بیان کرد تا کنون در مجموع تا کنون 50 بیش از محصول در سبد توسعه این شرکت قرار گرفته است که این محصولات با محصولات دارویی و محصولات های تک دارویی متفاوت است ایشان در ادامه به معرفی محصولات از جمله موارد ذیل پرداخت.

 

  • Recolorcell:

سلول زنده خودی (اتولوگ) مشتق شده از لایه اپیدرم پوست، تزریق داخل اپیدرمال پوست، درمان بیماری ویتیلیگو، دارای گواهی GMP، تکمیل مطالعات بالینی فرآورده و ثبت شده در فهرست دارویی ایران، در حال اخذ IRC

ریکالرسل – سلول درمانی ویتیلیگو (روشی نوین برای درمان ویتیلیگو)

پیسی یا ویتیلیگو وضعیتی است که در آن سلول‌هایی که مسئول ایجاد رنگ پوست هستند (ملانوسیت) نابود شده و دیگر رنگدانه (ملانین) تولید نمی‌کنند درنتیجه بخش‌هایی از پوست رنگ خود را از دست می‌دهند و سبب ایجاد لک بر روی آن میشود. نواحی درگیر پوست و میزان سطحی که تحت تاثیر ویتیلیگو قرار میگیرد در افراد مختلف متفاوت است. تحقیقات نشان داده است که ابتلا به ویتیلیگو سبب محدودیت در روابط اجتماعی و کاهش اعتماد به نفس بیمار میشود. از درمان‌های رایج این بیماری می‌توان پمادهای موضعی، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، نور درمانی و لیزر را نام برد. هزینه بالای روش های مذکور و عدم پاسخ مناسب بدن بیمار، دوره درمان طولانی و همچنین بازگشت پذیر بودن لک ها سبب شد که دانشمندان به دنبال روش درمانی نوینی جهت درمان این بیماری باشند. سلول درمانی روشی است که به کمک پزشکی نوین توانسته امیدهای تازه ای را برای درمان این بیماران ایجاد کند. در طی تحقیق 300 بیماری که به سایر درمان ها پاسخ نداده بودند تحت درمان این دارو قرار گرفته که 65 درصد بهبود داشته داشته است و بعد از مرحله فاز 3 مطالعه بالینی با تایید معاونت غذا و دارو در لیست دارویی کشور قرار گرفت که می توان گفت اولین محصول سلولی است که وارد لیست دارویی کشور شد.

 

  • Renudermcell:

سلولهای زنده فیبروبلاست خودی (اتولوگ) مشتق از لایه درم پوست، تزریق داخل پوست، درمان و اصلاح خطوط دور لب، درمان و اصلاح تو رفتگی پوست پیشانی، دور چشم و بین ابرو، دارای گواهی GMP، مطالعه بالینی پژوهشی انجام شده و در حال ثبت در فهرست دارویی ایران و اخذ IRC

 

  • Mesestrocell:

سلول بنیادی خودی (اتولوگ) مشتق از مغز استخوان بیمار، تزریق داخل مفصلی، درمان استئوآرتریت مفصل زانو،، مچ پا و لگن، دارای گواهی GMP، مطالعه بالینی پژوهشی انجام شده و در حال ثبت در فهرست دارویی ایران و اخذ IRC

 

 

 

  • Whartocell:

بانک سلولی بنیادی مزانشیم ژل وارتون بند ناف، این فرآورده سلولی به صورت غیر خودی (آلوژن) می باشد و از پتانسیل بسیار بالایی برای استفاده در درمان بیماریهای صعب العلاج مانند فلج مغزی کودکان (CP)،  آتروفی عضلانی نخاعی (SMA)، بیماری پیوند علیه میزبان (GVHD)، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS)، بیماری MS، کلانژیت اسکلروزان اولیه (PSC)، سندرم دیسترس تنفسی حاد (ARDS)  و به عنوان درمان جایگزین در بیماری هایی نظیر درمان استئوآرتریت مفصل زانو (Osteoarthritis)، سکته قلبی حاد (Acute M.I)، کبد چرب درجه 2 و 3 کاربرد دارد، اثر این سلول بنیادی در درمان بیماری های یاد شده در مقالات بین المللی و داخلی به اثبات رسیده است، شرکت سل تک فارمد پس از ایجاد بانک سلولی از این سلول بنیادی، برای بانک سلولی موجود گواهی GMP اخذ نموده و درحال انجام مطالعات بالینی متعدد در زمینه استفاده از این فرآورده سلولی در بیماری های مذکور است، اشکال مختلف دارویی در حجم ها و دوز های مختلف از این محصول تولید شده است و این شرکت در حال ثبت اشکال و دوزهای مختلف  Whartocell در فهرست دارویی ایران و  اخذ IRC است.

دکتر زیرک ساز در ادامه صحبت های گفت: کشور ما جز پیشرو ها در صنعت سلول درمانی است خودمان باید مرجع تقلید باشیم نه مقلد . موقیعت ما در دنیا در ارتباط با این علم یک موقیعت پیشرو است منابع ما محدود است منابع باید بهینه مدیریت شود بالخص منابع ارزی بنابراین ما باید مصالح کشور را در نظر داشته باشیم و فلسفه وجود سل تک فارمد در اینجا معنا پیدا می کند جایی بتواند خودش به صورت متمرکز دانش را توسعه دهد و محصول را تولید کند و پشتیبان تیم درمان در جهت درمان بیماران.

وی در پایان با استناد به سخنان مقام معظم رهبری که دستاوردهای دانش سلولی باید برای مردم ملموس سازی شود که خوشبختانه با وارد شدن داروی ریکالرسل به لیست دارویی کشور این اتفاق رخ داده است که امیداواریم نهادهای بیمه گذار ملزم و موظف باشند که کمک کنند که این محصول در پوشش حمایت سازمان های بیمه گر در اختیار بیماران خاص با قیمت مناسب قرار بگیرد.

 

 

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZfUs